Sıfırdan öne çıkan bir marka oluşturmak kolay bir iş değildir. Markanız nasıl görünmeli? İnsanları nasıl hissettirmeli? Hedef kitlede nasıl yankı uyandırmalı? Bunlar, sattığınız ve ulaşmaya çalıştığınız şey için düşünmeye başladığınızda kaçınılmaz olarak ortaya çıkan sorulardır.
İster bir iş fikriniz olsun ister mevcut markanızın temelini oluşturmak isteyin, işte işletmeniz için güçlü bir marka kimliği oluşturma hakkında bilmeniz gerekenler:
Marka Nedir?
Marka, kalabalık bir pazarda sizi ayıran tanınabilir bir isim ve logo değildir. Markanız, insanların işletmenizle etkileşimde bulundukları her yerde sizi nasıl algıladıklarıdır. İçerisinde hem kontrol edebileceğiniz hem de edemeyeceğiniz izlenimleri barındırır.
Düşündüğünüzde, insanlar da birer markadır. Her birimizin bir adı, yüzü, tarzı, iletişim şekli var ve bu özelliklerimizle farklı insanlar üzerinde farklı izlenimler yaratıyoruz. Aynı şekilde, işletmelerin de algılanma biçimlerini etkileyen isimleri, ürünleri, logoları, renkleri, yazı tipleri, sesleri ve itibarları vardır.
Markanızı işletmenizin her alanına genişletirken, tutarlı olmadan ve bu tutarlılığı sürdürmeden bir marka oluşturamazsınız. Ama her şey, bu tutarlılığın neye benzeyeceğini ve onun uyandırmasını istediğiniz duyguyu belirlemekle başlar.
Başarılı Marka Nasıl Kurulur?
Bir marka oluşturmak temelde 7 basamakta ele alınabilir:
- Hedef kitlenizi ve rakiplerinizi araştırın
- Markanızın odağını ve kişiliğini belirleyin
- İşletmenizin adını seçin
- Sloganınızı yazın
- Markanızın görünümünü seçin (marka renkleri ve yazı tipi)
- Logonuzu tasarlayın
- Markanızı işletmeniz genelinde uygulayın
Markanızı geliştirirken bazı adımları tekrar gözden geçirebilirsiniz, ancak marka kimliğinizi şekillendirirken her bir yönü göz önünde bulundurmanız önemlidir.
Markanızı oluşturma yolunuzu çizmeye zemin hazırlayarak başlayalım:
1. Hedef Kitlenizi ve Rakiplerinizi Araştırın
Markanız hakkında herhangi bir karar vermeden önce, mevcut pazarı yani potansiyel müşterilerinizin ve mevcut rakiplerinizin kim olduğunu anlamanız gerekir. Bunu yapmanın birçok yolu vardır:
- Ürün veya hizmet kategorinizi Google’da arayın ve ortaya çıkan doğrudan ve dolaylı rakipleri analiz edin.
- Müşterilerinizle ilgili alt dizinleri kontrol edin ve onların konuşmalarını ve ürün önerilerini dikkate alın.
- Hedef pazarınızın bir parçası olan insanlarla konuşun ve onlara alanınızda hangi markaları tercih ettiklerini sorun.
- Hedef kitlenizin takip ettiği ve alıcı olduğu ilgili sosyal medya hesaplarına veya sayfalarına bakın.
- Çevrimiçi veya çevrimdışı alışverişe çıkın ve müşterilerinizin ürünlere nasıl göz atıp satın aldığına dair bir fikir edinin.
İlerlemeden önce bu konuyu ele almak önemlidir çünkü bu, markanızın neye odaklanması gerektiğini ve kendisini rakiplerinden nasıl farklı konumlandırabileceğini gösterecektir.
2.Odağınızı ve Kişiliğinizi Seçin
Markanız, özellikle başlangıçta herkese hitap edemez. Odak noktanızı bulmanız ve markanızı inşa ederken bunun markanızın diğer tüm birimlerini bilgilendirmesine izin vermeniz önemlidir.
Markanızın odak noktası ve vurgusu hakkında düşünmenizi sağlayacak bazı sorular ve markalaşma alıştırmaları örnekleri:
– Konumlandırma İfadeniz Nedir?
Konumlandırma beyanı, piyasadaki iddianızı oluşturan bir iki satırlık ifadelerdir. Bu, yalnızca markanız hakkında doğru soruları yanıtlamanıza ve markanızın sloganını oluşturmanıza yardımcı olmak içindir.
– Markanızla Hangi Kelimeleri İlişkilendirirsiniz?
Marka oluşturmaya bakmanın bir yolu, markanızı bir kişi olarak hayal etmektir. Nasıl biri olurdu? Müşterileriniz ne tür bir kişiliğe ilgi duyar? Bu, sosyal medyada sesinizi ve hem görsel hem de yazılı tüm yaratıcılığınızın tonunu bilgilendirmeye yardımcı olacaktır.
– Markanızı Hangi Metaforlar veya Kavramlar Tanımlar?
Markanızı bir metafor olarak düşünmek veya onu kişiselleştirmek, sahip olmasını istediğiniz bireysel nitelikleri belirlemenize yardımcı olabilir. Bu bir araç, bir hayvan, bir ünlü, bir spor takımı veya herhangi bir şey olabilir.
3. İşletmenizin Adını Seçin
Başlamak istediğiniz iş türüne bağlı olarak, adınızın çok az önemli olduğunu veya çok önemli olduğunu iddia edebilirsiniz. Daha önce de söylediğimiz gibi, marka bir isimden çok daha fazlasıdır. Markanızın kişiliği, eylemleri ve itibarı, gerçekten pazarda ismine anlam veren şeydir.
Ancak küçük bir işletme sahibi olarak, şirketinizin adı muhtemelen yapmanız gereken ilk büyük taahhütlerden biridir. İsminiz logonuzu, etki alanınızı, pazarlamanızı ve ticari marka tescilinizi etkileyecektir. İdeal olarak, taklit edilmesi ve pazardaki oyuncularla karıştırılması daha zor olan bir mağaza adı istersiniz. Yol boyunca sunduğunuz ürün serilerini genişletme planlarınız varsa, ürün kategorinize göre bir marka adı seçmek yerine, özetlenmesi daha kolay olması için işletme adınızı geniş tutmayı düşünebilirsiniz.
4. Slogan Oluşturun
Akılda kalıcı bir slogan, güzel bir varlıktır; sosyal medya biyografilerinizde, web sitesi başlığınızda, özel kartvizitlerinizde veya herhangi bir yerde kısa ve açıklayıcı bir slogan olarak kullanabilirsiniz. Pazarlama için yeni bakış açıları buldukça sloganınızı her zaman değiştirebileceğinizi unutmayın. Örneğin; Pepsi, son on yılda 30’dan fazla slogan değiştirdi. İyi bir slogan kısa, akılda kalıcı ve güçlü bir izlenim bırakır.
5. Markanızın Görünümünü Seçin (Renkler ve Yazı Tipi)
Markanızı oluşturduğunuzda renklerini ve tipografisini belirlemek için düşünmeniz gerekecektir. Bu atlanmaması gereken bir detaydır. Renkler sadece markanızın görünümünü tanımlamakla kalmaz, aynı zamanda iletmek istediğiniz duyguyu aktarır ve yaptığınız her şeyde tutarlı hale getirmenize yardımcı olur. Tüketicilerin kafasını karıştırmamak için sizi doğrudan rakiplerden ayıran renkleri seçebilirsiniz.
Beyaz ve siyah metnin renk paletinizin üzerinde ne kadar okunaklı olacağını ve renkli metnin beyaz ve siyah arka planlar üzerinde nasıl görünebileceğini göz önünde bulundurmanız önemlidir.
Yazı tiplerini seçme konusunda da web sitenizde kullanmak isteyebileceğiniz yazı tiplerine öncelik vermelisiniz. Ziyaretçilerinizin kafasını karıştırmamak için biri başlıklar diğeri de gövde metni için olmak üzere en fazla iki yazı tipi seçmelisiniz.
6. Logonuzu Tasarlayın
Bir şirket logosu tasarımı, bir marka oluşturmayı düşündüğünüzde muhtemelen aklınıza gelen ilk şeylerden biridir. Sonuçta logonuz şirketinizin yüzüdür ve potansiyel olarak markanızın var olduğu her yerde var olacaktır. İdeal logo benzerine az rastlanır, tanımlanabilir ve her boyutta çalışacak şekilde ölçeklenebilir logodur.
İnternet sitenizden Facebook sayfanızın profil resmine, mevcut tarayıcı sekmenizde gördüğünüz küçük “faviconlara” kadar markanızın logosunun olması gereken tüm yerleri düşünün. Örneğin Instagram avatarınız olarak bir metin logonuz varsa, okumak neredeyse imkânsız olacaktır. Hayatınızı kolaylaştırmak için, logonuzun küçük boyutlarda bile tanınabileceği bir simgeye sahip kare bir versiyonunu da oluşturabilirsiniz.
7. Markanızı İşletmenin Geneline Uygulayın
Markanızı işletmeniz genelinde uygulamak, ona tutarlı bir marka hikayesi verir. Bir marka hikayesi, işletmenizin kim olduğunu ve neyi temsil ettiğini anlatır. Müşterilerin markanızla, mağazanızda ve çevrimiçi ortamda sahip olduğu her etkileşime zemin hazırlar. İşletmenizin bir marka hikayesi varsa bunu paylaşın çünkü hikayeniz müşterilerinizin sizin daha meşru bir iş yaptığınızdan emin olmasına yardımcı olacaktır.
Sloganınız hikayenize başlamanıza yardımcı olabilir ancak bir marka hikayesi oluşturmak için kendinize şu soruları sorabilirsiniz:
- İşime başlamam için beni ne motive etti?
- İşimin var olma sebebi nedir?
- Dünyaya nasıl katkıda bulunuyoruz?
- Müşterinin bilmesi gereken işimin arkasındaki hikâye nedir?
Her işletme misyon odaklı olmayabilir ancak sizinkinin bir misyonu veya değerleri varsa, marka hikayenizi paylaşın ve müşterilere işin neden başladığını anlatın.
Büyüdükçe Markanızı Geliştirin
Bir marka oluşturmak, bir logo veya slogan oluşturmakla veya hatta markanızın tanıtımıyla bitmez. Markanızın var olması ve web siteniz için seçtiğiniz temadan ürettiğiniz pazarlama materyallerine, ürünlerinizi paketleyip kargolayışınıza kadar müşterilerinizin sizinle etkileşime geçtiği her yerde var olması ve tutarlı kalması gerekir.
Markanıza daha fazla müşteri kazandırdıkça ve müşterilerinizin kim olduğu ve onlarla nasıl konuşulacağı hakkında daha fazla bilgi edindikçe markanızı şekillendirmeye ve geliştirmeye devam etmelisiniz. İnsanların markanızı nasıl algıladıkları üzerinde hiçbir zaman %100 kontrole sahip olamayacağınızı bilmeniz önemlidir.
Müşterileri doğru yöne çekebilir, onlarda harika bir ilk izlenim bırakabilir ve itibarınızı yönetebilirsiniz ancak her bir kişinin zihninde var olan bireysel algıları (örneğin, kötü bir müşteri hizmeti deneyimi yaşayıp yaşamadıklarını) kontrol edemezsiniz. Yapabileceğiniz tek şey, her fırsatta elinizden gelenin en iyisini yapmak ve çekirdek kitlenizde yankı bulmaya çalışmaktır.