Plastik atıklar denizleri ve okyanusları tahrip ediyor ve binlerce deniz canlısının ölümüne neden oluyor. Endonezyalı girişim Evoware, kaliteli deniz yosunundan yapılmış sıfır atık ürün ambalajı kullanarak plastik atıkların azalmasına yardımcı olmak istiyor. Endonezya, %90 gibi bir oranla okyanusa en çok plastik atık bırakan ülkeler sıralamasında ikinci sırada geliyor ve 2050 yılına gelindiğinde denizde balıklardan daha fazla plastik olacağı öngörülüyor. Evoware, Endonezya’daki yosun çiftçileri ile işbirliği yaparak plastik atık sorununa bir çözüm bulmayı umut ediyor. Biyobozunur plastikler için yüksek kalite deniz yosunu kullanıyorlar. Bu biyobozunur plastiklerin en harika yanı ise, kullanımdan sonra suda çözünerek sıfır atık bırakması. Eğer gıda ambalajını suda çözmek istemezseniz, yüzde yüz biyoçözünür olması sayesinde bitkiler için gübre olarak kullanabilirsiniz.
Evoware’in biyoplastik ürünü en iyi, noodle baharatı, hamburger ambalajı veya kahve poşetleri gibi küçük formatlı gıda ambalajı olarak kullanılabiliyor. Bu tür bir doğa dostu ambalajlamaya geçmek isteyen şirketler için de, logolarını ve renklerini bu biyoplastiğe uyarlayabiliyorlar. Yüksek lif, mineral ve vitamin barındıran, katkı maddesi içermeyen bu ambalajların 2 yıllık raf ömrü bulunuyor.
Startup Evoware’in sofra eşyası olarak kullanılan Ello Jello adında bir ürün yelpazesi de bulunuyor. Portakal, nane ve yeşil çay gibi aromalara sahip olan bardaklar normal bir bardakla aynı görevi görüyor ve yenebiliyor ya da 30 gün içinde çözünebiliyor. Bu bardaklar aynı zamanda çok besleyici, glüten, jelatin veya koruyucu katkı maddesi bulundurmuyor.
Endonezyalı startup Evoware’in New Plastic Economy Innovation Prize kapsamında OpenIDEO ortaklığı ile yürütülen Circular Design Challange yarışmasının kazananlarından biri. Teknoloji endüstrisi gün geçtikçe daha sürdürülebilir bir ürün geliştirmek için yeni yollar arıyor ve yeni girişimlerde bulunuyor. Eylemlerimizin çevreye olan etkisi konusundaki farkındalık her zamankinden daha fazla. Arjantin’in çocuk kitapları basan yayınevi Pequeno Editor, içinde tohum bulunan ve ağaca dönüşen çocuk hikaye kitabı tasarlamıştı. Bu alanda bir başka girişim ise Danimarkalı şirket, CasusGrill’den doğa dostu ve sürdürülebilir tek kullanımlık barbekü ile gelmişti.
Şirketlerin operasyonlarını daha yeşil hale getirmek için başka bir girişim fikri aklınıza geliyor mu?
Web sitesi: evoware.id/product/ebp