Şehirde küçük bir apartman dairesinde yaşıyorsunuz. Bu kadar betonun arasında bari doğaya bir katkım olsun diyerek biyobozunur yemek artıklarını bekletip saksıdaki çiçeklerinize gübre olarak kullanarak geri dönüşüme katkı sağlamak istiyorsunuz. Bir iki kere biyoçözünür yemek artıklarını bir çöp kutusunda topladınız ama çabuk çürüyen bu artıklar evinizde kokuya neden oluyor ve bu yüzden vazgeçme noktasına geldiniz. İşte Britanyalı ürün tasarımcısı Ben Cullis Watson tam da bu soruna çözüm olacak bir ürün geliştirmiş. Bildiğimiz çöp kutusuna benzeyen bu cihaz biyobozunur yemek atıklarını gübreye dönüştürüyor ve evinize yayılan çürüme kokusuna çare oluyor.
PSFK’nın haberine göre Watson piyasada var olan gübre ünitelerinden farklı bir metot kullanmak istemiş. Çünkü solucanların materyali ayrıştırmasına dayanan ve kullanıcının arada bir çevirmesi gereken bu üniteleri kullanmak da oldukça zahmetli. Bunun yerine Watson bokashi olarak bilinen bir Japon yöntemine rastlıyor ve bunu kullanmaya karar veriyor. Bu yöntemle kullanıcı materyallerin çözünmesi için fermantasyon işlemini kullanıyor. Normalde bokashi metodunda atık materyaller bir kepek kütlesi ile karıştırılıp 10-12 gün ağzı sıkı bir kovada fermantasyon için bekletiliyor. İngiliz tasarımcı ise bu süreci daha basit bir hale getirmiş. Kullanıcının materyalleri kepekle karıştırıp bekletmesi yerine, Watson fermantasyon sürecini kolaylaştıran bir karışım geliştirmiş. Bu karışım fermantasyon yapılmak istendiği zaman küçük değiştirilebilir bir şişenin içinde çöp kutusunun tepesine yerleştiriliyor. Fermantasyon 12 ila 14 gün arası sürerken bu arada Taihi çöp kutusu tepesinde bulunan şişeden karışımı atık materyallerin üzerine püskürtüyor ve çözünmesini sağlıyor. Süreç sona erdiği zaman kullanıcı oluşan gübreyi herhangi bir bitki için kullanabiliyor. Materyallerin bazıları ise sıvıya dönüşerek kullanıcı isterse kullanması için çöp kutusunun dibinde bulunan kilitli sıvı haznesinde birikiyor.
Çöp kutusu fermantasyon işleminden sonra hızlıca temizlenebilmesi için yapışmaz kaplama ile kaplı 20 litrelik iki konteyner halinde geliyor. Watson, çöp kutusunu, lastik conta ile birlikte iki kapaklı bir sistem olarak tasarlayarak aromanın kabın içinde mümkün olduğunca kalmasını sağlamak istemiş. Her fermantasyon işlemi için kullanıcının yeni bir karışım alması gerekiyor. Eğer çöp kutusunu iki haftada doldurduğunuzu ve fermantasyonun da diğer bir iki hafta süreceğini düşünürsek ayda bir yeni karışım almalısınız. Fermantasyon için her ay yeni bir karışım almak ürünün kullanışlılığını azaltsa da iki kapaklı sistemi ve kolay temizlenebilen malzemeden oluşu ile bu eksikliğini telafi eder gibi görünüyor. Watson şu anki ürününü gözden geçirerek yakında piyasaya bu ürünün ikinci bir versiyonunu çıkarmayı planlıyor. Bu arada belki karışımı temin etme işine bir çözüm bulabilir.
Sizin de geri dönüşüme katkı sağlayacak yeni ürün fikirleriniz varsa yorum bırakmayı unutmayın.