Bu yazımızda yeni bir iş kurmak isteyen siz girişimcilerin, bayilik almadan önce dikkat etmesi gereken 10 noktaya değindik.
Yeni bir iş sahibi olmak isteyen girişimcilerin ilk aklına gelen bir firmadan bayilik almaktır. Pek çok firma pazar payını artırmak ve sektörde büyümek için bayilik vermektedir. Farklı sektörlerde ücretsiz bayilik veren firmalardan bayilik giriş bedeli talep eden firmalara kadar birçok franchise olanağı sunulmaktadır. Avantajlı bayilik olanağı sunan firmalar olduğu kadar girişimcilerin bu hevesini suistimal eden firmalar da olabilmektedir. Bu yazımızda yeni bir iş kurmak isteyen siz girişimcilerin bayilik almadan önce dikkat etmesi gereken 10 noktaya değindik.
1.Bayilik giriş bedeli, royalty fee ve isim hakkı bedeli
Bayilik anlaşması yapmadan önce, bayilik bedeli, royalty fee ve isim hakkı bedelinin var olup olmadığını ve ne kadar olduğunu iyi araştırın. Bazı firmalar bu bedelleri bayi alan girişimciden ayrı ayrı talep etmektedir. Ücretiz bayilik veren firmalar olduğu gibi bayi açmadan önce istenilen bayilik giriş bedelinin yanı sıra, sizden aylık veya yıllık cironuzdan belli oranlarla kesilecek royalty fee veya isim hakkı bedeli talep eden firmalar da bulunmaktadır.
2.Toplam yatırım bedeli
Eğer bayilik alacağınız marka büyük bir firmaya aitse toplam yatırım bedelini kurulumdan önce vermeniz gerekebilir. Eğer franchise alacağınız firma çok kurumsal değilse ve size güven vermiyorsa bu bedeli kurulum sırasında parçalara bölerek ödemeyi önerebilirsiniz. Özellikle daha yeni tanınmakta olan bir firma ile iş yapacaksanız başınıza talihsiz olaylar gelmemesi için firmayı iyi tanıdığınızdan emin olun.
3.Sermaye
Bayilik almadan önce en önemli husus, yeterli sermayeye sahip olmaktır. Sermayenizin bir kısmını kredi çekerek oluşturabilirsiniz fakat cebinizde borç olmayan bir para da bulunmalı. Yeni kurulan işlerde ilk 6-12 ay para kazanılamayacağına yönelik yaygın bir kanı var. Bu dönemde yüklü bir miktar borç altında bulunmanız işinizi etkileyebilir.
4.Yüz yüze görüşün
Bayilik alacağınız firma ile anlaşma imzalamadan önce mutlaka yüz yüze görüşün. Bayilik veren firmaların internette verdiği iletişim bilgileri sizin onlardan randevu talep edebilmeniz içindir. Asla firma ile yüz yüze görüşmeden yatırım yapmayın.
5.Kurumsal destek
Franchise alacağınız firmanın kurumsal bir firma olmasına, size operasyonel ve lojistik olarak destek verebilecek kapasitede olmasına dikkat edin. Eğer firma size bu destekleri sağlayamazsa bu işinizin aksamasına ve dolayısıyla prestij kaybına neden olabilir.
6.Franchise sözleşmesi
İmzalayacağınız sözleşmede hak ve sorumluluklarının açıkça belirtildiğinden emin olun. Bu durum yatırım yapıp franchise sahibi olduktan sonra tanımlı olmayan hak ve sorumluluklarınızdan kaynaklı işinizin kötü etkilenmesinin önüne geçecektir. Ayrıca yaptığınız bayilik sözleşmesindeki maddeleri iş planınız ile birleştirerek yapmanız gerekenleri adım adım sıralamanız ve bu planda çalışmanız sizin için yararlı olacaktır.
7.Bilgi edinin
Franchising alacağınız firmanın size verdiği istatistik bilgilerin doğru olduğundan emin olun. Bazı firmalar zarar ettikleri halde franchise vermeye devam etmek adına girişimcilere yanlış bilgiler verebilmektedir. Yeterli sermayeniz olmaması durumunda kısa süre sonra bu işyerini kapatmak durumunda kalabilirsiniz. Franchise alacağınız firmayı iyi tanımalı ve karşılıklı güven oluşturmalısınız. Franchise alacağınız firma ile ilgili internet arama motorları üzerinden kısa bir araştırma yaparak kaç yıldır hizmet verdiğini, kaç franchise şubesi olduğunu, firmanın vizyon ve misyonunu vb. bilgileri öğrenebilirsiniz. Sadece arama motoru değil Fikirci Baba bayilik veren firmalar sayfasından da bu bilgilere erişebilirsiniz.
8.Pazar araştırması
Bayilik alacağınız sektörde bir pazar araştırması yaparak mutlaka aday bayilik firmasının rakipleri ile de konuşun. Böylece farklı firmaların avantajları ve dezavantajlarını değerlendirebilir, size daha avantajlı gelen rakip firmayı bile seçebilirsiniz. Ayrıca rakip firma ile rekabet edip edemeyeceğinize de karar vermiş olursunuz.
9.Amacınızı belirleyin
Pek çok insanın yeni bir iş kurarken düşündüğü para kazanmaktır. Fakat yaptığınız işi sevmezseniz para kazanmak bile size işkence gibi gelebilir. Üstelik yeni işiniz size kısa vadede para kazandırmayabilir. Bayilik almadan önce belirlediğiniz sektörde severek çalışabileceğinizden emin olun. Franchise alacağınız firmayı seçmeden önce amaçlarınızı net bir şekilde belirlemelisiniz.
10.Pazar payı
Bayilik almadan önce firmanın pazar payının araştırmasını iyi yapın. Satışı az olan bir ürünün bayiliğini almak sizi zarara sokabilir. Ayrıca sektörün geleceğini de iyi tahlil etmelisiniz.