Başarılı Girişimcilerin Sahip Oldukları 23 Ortak Özellik


Başarılı girişimciler ve sahip oldukları ortak özellikler, girişimlerde izlenmesi gereken yol ile ilgili bir pusula görevi görebilir.

Başarının birçok tanımı ve yöntemi olsa bile, başarılı girişimciler ve sahip olduğu ortak özellikler gözlemlendiğinde ortaya çıkan maddeler bize girişimimizde izlememiz gereken yol ile ilgili bir pusula görevi görebilir. Bu çok sayıda madde içerisinden sizin uyguladıklarınızı inceleyerek; hem kişisel gelişiminize hem de girişiminize katkı sağlayabilirsiniz. Bu özelliklerin bir çoğuna sahip olmasanız bile üzülmek yok. Eksikliklerinizi bilmek, hedeflerinizi belirlemek, ve bu hedeflere ulaşmak için stratejik planlama ile ilerlemek sizi hem mutlu hissettirecek hem de kendinizde ve girişiminizde gözlemleyebileceğiniz bir ilerleme sağlamanıza yardımcı olacak.

Girişimin olmazsa olmazları

Herhangi bir aktivitede olduğu gibi, girişimlerinde başarılı olabilmesi için bazı kesin şartlar vardır. Nasıl yasal olarak kamuya açık yollar üzerinde bir aracı kullanmak için sürücü belgesine sahip olmanız gerekiyorsa, bir spor faaliyetinde başarılı olmak için doğru egzersiz ve pratikleri yapmanız gerekiyorsa, bilinçli ve başarılı bir girişimci olabilmek içinde temel şartlara sahip olmak ve uygulamak gerekir. Kısacası hedef başarı ise bunun bir formülü vardır ve bu temel formül her girişim için geçerlidir. Bu makalede sizinle girişiminizin başarıya ulaşabilmesi için sahip olmanız gereken olmazsa olmaz 23 özelliği paylaşıyoruz.


1. Zevk aldığın ve seni heyecanlandıran işi yap

Bir girişimden kişisel olarak beklenenler tatmin, finansal kazanç, istikrar ise bunları sağlamanın ilk önceliği yaptığınız işten zevk almaktır. Eğer yaptığınız işten haz duymuyorsanız büyük olasılıkla bu; davranışlarınıza, planlarınıza yansıyacak ve doğal olarak girişimizin başarılı olmasına engel olacaktır.


2. Yaptığınız işi ciddiye alın

SİZ İŞİNİZİ CİDDİYE ALIN Kİ GİRİŞİMİNİZ VE SİZ “YAĞMAYA” DEVAM EDEBİLİN.

Ürününüzü, hizmetinizi yani kısacası girişimizi ciddiye almazsanız girişiminizin etkin ve başarılı olmasını beklemeyin . Birçok girişimci işini ciddiye almadığı için ufak bir problemle karşılaştığında ya da beklediği büyümeyi yakalayamadığı anda motivasyonunu kaybedip başarısız olur. Ayrıca unutmayın dışarıda yaptığınız işi önemsemeyen insanlar ordusu var, siz işinizi ciddiye almazsanız en ufak fırsatta girişiminizi eleştiri bombardımanına tutacak kadarda kurumsallar. Biraz sert bir şekilde yorumlayacak olursak, bu şekilde eleştirilmenizin nedeni gün geçtikçe artan ve artık iyi kazanç sağlayan girişimcilerin sayısının yağmur damlaları gibi artması ve kalıplarından çıkmaktan korkan, risk almayı sevmeyen bir kesiminde bu yağmurdan faydalanamaması diyebiliriz aslında. Bu sebeple siz işinizi ciddiye alın ki girişiminiz ve siz “yağmaya” devam edebilin.

3. Her şeyi planlayın

Her şeyinizi planlayın derken evet her şeyinizi kastediyoruz. Başarılı girişimciler için planlama sadece bir zorunluluk değil aynı zamanda geliştirilmesi, uygulanması ve korunması gereken alışkanlıkları oluşturacak bir eylemdir. İş planı yapmak çok önemlidir çünkü araştırma ve derleme sonucunda elde edilen verileri analiz etme ve bunlara dayalı sonuçlar çıkarmak, girişiminizin başarıya ulaşmasının olmazsa olmazlarından. İş planlamasının bir diğer yararı da hedeflerine ulaştığınız zaman girişimizde attığınız adımları daha sonradan izleyebilme imkanı sağlamasıdır, yani aslında sizin için A’dan Z’ye ulaşmak için atacağınız adımları anlatan bir “girişimcilik kullanım kılavuzu”na sahip oluyorsunuz. Bu da hiçbir zaman dizginleyemeyeceğiniz girişimci ruhunuzun yeni girişimlere yelken açarken artık işlerinizin daha hızlı ve hatasız ilerlemesine neden olacaktır.

4. Paranızı iyi yönetin

Temel olarak “girişiminizin can damarı nedir?” dersek cevabı için Napolyon’a bırakabiliriz. En nihayetinde operasyon, pazarlama ve çeşitli hizmetleri sağlamak için teşvik vermeniz veya ödeme yapmanız gerekmesi acı ama çok büyük bir gerçek. Bu nedenle, tüm girişim sahipleri bu harcamaları karşılayabilmek için akıllıca para yönetmelidir. Burada gelir ve giderlerinizi iyi analiz etmek ve adımlarınızı buna göre atmak girişiminizin sağlığı açısından büyük önem arz eder.


5. Satış odaklı olun

Satış kutsaldır derler eskiler, mükemmel bir reklam metni yazabilirsiniz, müthiş gerilla fikirleriniz olabilir, girişiminizi tanıtacak olağanüstü bir tanıtım filmi çekebilirsiniz… Bunların sonucunda bir satış yakalayamazsanız sadece birkaç gün sosyal medyada girişiminizden konuşulur ve ardından oturur cepleriniz boş bir şekilde “girişiminizle sohbet eder” ve paranız kaldıysa da belki çay içer, bisküvi yersiniz. Bu sebeple devamlı satışı düşünün ve önünüze geçen her fırsatı satış kapatma olarak değerlendirmeye çalışın. Burada anlatmak istediğimiz metin yazarlığının ya da halkla ilişkiler uzmanlığının bir vızıltı olduğu değil, eğer ürün ya da hizmetiniz için satış sağlayamazsanız tüm bu becerilerin boşa heba olacağıdır.


6 . Müşterinin önemini asla ama asla unutmayın

“YO DOSTUM HAYIR” GİRİŞİM RAKİPLERİNİZİ EGALE ETMENİZ VE KENDİNİZİ ÖNE ÇIKARMANIZ DEĞİLDİR.

Girişim, sattığınız ürün veya hizmet değildir. Girişim, mal veya hizmetleriniz için tahsil ettiğiniz kazanç da değildir, “yo dostum hayır” girişim rakiplerinizi egale etmeniz ve kendinizi öne çıkarmanız da değildir. Girişim sizin hedef kitleniz ve sürekli müşterilerinizdir. Sonuçta, müşterilerin girişiminizin patlama yapacağına ya da patlayacağına karar verecek kişilerdir. Bu nedenle bütün politikanız, web siteniz, ödeme seçenekleriniz, çalışma saatleriniz ve reklam-pazarlama faaliyetleriniz müşteri odaklı olmalıdır. Müşterilerinizi baştan aşağıya tanımanız ve her adımınızı buna göre atmanız gerekmektedir.


7. Girişiminizi ve kendinizi pazarlayın (abartmadan lütfen)

Girişimlerle ilgili efsane hikayeler anlatılır, tüm başarılı girişim hikayelerinde mal veya hizmeti almak için kapıları zorlayan müşteriler bulunur, sizin girişiminizde bu şekilde insanları cezbetsin istiyorsunuz fakat çevrenizin dahi yaptığınız iş ile ilgili en ufak bir fikri yokken bunu kitleler nasıl bilecek? Unutmayın hiçbir kitle kapınızda ne satıyorsunuz nasıl satıyorsunuz diye kuyruk oluşturmaz. İşte iyi bir girişimci olabilmek için yapmanız gereken bir iş daha kendinizi ve girişiminizi pazarlamak!


8. Olumlu bir imaj bırakmak için projenize önem verin

Girişiminizin insanlar üzerinde olumlu bir etki bırakması için çabalayabilirsiniz, fakat bunun için çok kısa bir vaktiniz var. Ve girişimci olarak büyük bir çoğunluğun da zarif ve estetik açıdan çok iyi döşenmiş bir “showroom”da şov yapma imkanı olmadığı için sen en iyisi şu sunum dosyanı, web sitesini vb. materyallerini yaratıcılık ve hayal gücünü zorlayıp müthiş detaylarla süsle. Girişimini iyi anlatabilmek ve profesyonel gözükmek için bunu yapmalısınız.


9 . Müşterilerinizi tanıyın

Küçük girişimlerin en büyük özelliklerinden biri de genellikle daha büyük ve dev rakipleri karşısında müşterilerine daha yakın durabilmeleridir ve bu girişimlere önemli bir rekabet avantajı sağlar. Burada dikkat edilmesi gereken standart haline gelmiş ve müşterileri sıkabilecek yöntemlerden kaçınmaktır. Girişimci müşterileri ile birebir iletişim kurarak satış gerçekleştirebilir. Ve tekrar eden müşterilerin %80’ine satış gerçekleştirilebildiği gerçeği göz önüne alındığında, enerjiyi ilk etapta oluşturulan müşterilere harcamak mantıklı bir hareket olacaktır. Uzun süreli müşterileriniz hem viral anlamda size katkı sağlayacak hem de ileride sağlam bir kemik müşteri kitlesine sahip olmanıza yardımcı olacaktır.


10. Teknolojiye ayak uydurun

Bir girişimci olarak nasıl insanlara çeşitli yenilikler sunma gayretindeyseniz aynı şekilde sizin de teknolojideki hızlı gelişmeleri takip ederek girişiminizi ve kendinizi dinamik tutmanız gerekmektedir. Bu gelişmeleri izlemek ve yakalamak girişiminizin gelişim evresinde büyük avantaj sağlayabilir. Örneğin; günümüzde internetin en şaşırtıcı yönlerinden biri de bir oda içerisinde çalışan bir ya da iki kişinin web sitesi kurarak $50 milyonluk bir şirket sahibi olabilmelerini sağlamasıdır. Girişiminizin ihtiyaçlarına yönelik en uygun teknolojiyi kullanarak hem para hem de zamandan tasarruf edebilirsiniz. Yeter ki teknolojiyi seçerken rakip ve komşularınıza hava atmayı değil, size ve girişiminize en yararlı olanı seçme yolunu izleyin.


11. Birinci sınıf ekip oluşturun

Hiç kimse tek başına gerçekten başarılı bir iş kuramaz. Girişiminizde başarı için adanmış ve ortak hedeflere sahip bir ekip oluşturmak elzem bir görevdir. Bu ekibi sadece çalışma arkadaşlarınız olarak düşünmeyin. Arkadaşlar, tedarikçiler, iş ortakları, taşeronlar, sanayi ve iş dernekleri, yerel yönetim ve toplum da aslında dolaylı yoldan girişiminize etki eder ve doğal olarak ekibiniz içerisine dahildirler. Tabii ki en önemli ekip üyeleri müşterileriniz olacak!


12. Kendinizi bir uzman olarak bilinir hale getirin

Girişimci olarak sahip olduğunuz birikimi doğru kullanmanın bir yolu da, insanlarla bilgilerinizi paylaşmaktır. Nasıl ki dişiniz ağrıdığında bir dişçiye gidiyor ya da evinizde su borusu patladığında bir tesisatçıdan yardım alıyorsanız girişiminiz ile ilgili sektörde de bu şekilde ihtiyaç duyulan ve bilgisine güvenilen bir kişi haline gelin.


13. Rakiplerinize göre avantajlı olun

NEDEN İNSANLAR SİZDEN BU HİZMETİ ALSIN?

 Yeni girişim benzersiz bir teklif sunmalıdır. Neden insanlar sizden bu hizmeti alsın? Piyasada benzer ürünler varken insanlar sizin ürününüzü neden satın alsın? Neden sizinle iş yapmayı tercih etsinler? Bir girişim açık bir şekilde tanımlanmış benzersiz tekliflere sahip olmalıdır. Diğer bir deyişle, daha iyi hizmet, daha uzun garanti, daha iyi bir seçim, daha uzun çalışma saatleri, daha esnek ödeme seçenekleri, en düşük fiyat, kişiye özel hizmet, daha iyi müşteri hizmeti, daha iyi iade ve değişim politikaları veya bunların birkaçının bir arada olacak şekilde avantajlar sunmak girişiminizi her zaman bir adım öne taşıyacaktır.


14. Kendinize yatırım yapın

En iyi girişimciler pazarlama ve sektörle ilgili kitap dergi vb. kaynakları okur, çeşitli web sitelerini takip eder. Bu şekilde kaynaklar satın alarak ve takip ederek, bu kaynakların işletme ve pazarlama fonksiyonları ve becerileri konusunda anlayışlarını geliştirmek için kullanırlar. Bunun dışında çeşitli dernek ve kulüplere dahil olarak diğer girişimcilerden fikirler edinir ve pazarı gözlemler, bunları kendi hedefleri doğrultusunda yorumlayarak sürekli kendilerini geliştirirler. Eğitimin devam eden bir süreç olduğunu biliyoruz fakat daha az zaman ve çabayla bilgi elde edebildiğimiz günümüz dünyasında önemli olan bilgiyi en hızlı ve doğru şekilde yakalayıp bunu en etkili şekilde kullanmaktır.


15. Erişilebilir olun

Hepimiz sadece birkaç dakika içinde hazır olan yemekleri, trafikte en hızlı akan şeridi, en hızlı kuru temizleme yapan firmayı seçiyoruz, girişiminiz için de bu şekilde düşünerek hareket etmelisiniz. Yaptığınız işlerde, kurduğunuz bağlantılarda ya da ekip içerisinde sürekli ulaşılabilir durumda olun ki girişiminiz sizin bu hızınıza ayak uydursun.


16. Kaya gibi sağlam bir duruşunuz olsun

İyi itibara sahip olmak girişim sahibinin en somut ve menkul varlıklarından biridir. Bu duruş size vaat edilen işlerin hem sorunsuz çözümlenmesini hem de çalıştığınız insanların sizin bu duruşunuza göre şekillenmesini sağlar. Bu aynı şekilde müşterileriniz için de geçerlidir eğer girişiminizin sağlam bir duruşu olursa bu güven sizi ve girişiminizi yukarı taşır. Unutmayın güven olmadan girişim iyi bir üne sahip olamaz.


17. Faydaları satın

YAPMANIZ GEREKEN ÜRÜN VEYA HİZMET ÖZELLİKLERİNDEN DAHA ZİYADE FAYDALARINI ÖN PLANA ÇIKARTMAKTIR.

 Ürün özelliklerini satmak deneyimsiz girişimciler içindir. Yapmanız gereken ürün veya hizmet özelliklerden daha çok faydaları ön plana çıkartmak ve müşterilerde bir heyecan uyandırmaktır. Online ve offline mecralarda giriştiğiniz pazarlama faaliyetlerinde, satış sunumlarınızda, ürün ambalajınızda veya web sitenizde kısacası müşteriye dokunduğunuz her yerde her zaman onları heyecanlandırın ve girişiminiz sayesinde nelerden faydalanacaklarını nasıl ayrıcalıklar kazanacakları onlara hissettirin.


18. Katılın

Hayata katılın, girişiminizle ilgilenirken çevrenizde olan bitenden koparsanız ne siz ne de girişiminiz başarıya ulaşabilir. Siz ne kadar işinize yoğunlaşırsanız yoğunlaşın dünya dönmeye devam ediyor, bu hareketi kendinize bir avantaj haline getirmek sizin elinizde. Çeşitli dernek ve programlara üye olun, toplumsal faaliyetlere katılın.


19. Dikkat çekin

Yeni girişim sahiplerinin atılacak çok fazla kurşunu olmaz, bu sebeple attığınız her adımda dikkat çekecek ve farkındalık oluşturacak şekilde planlamalar yapıp ve buna göre hareket etmelisiniz. Kısacası yapacağınız her promosyon faaliyetinin geri dönüşünde cebinize para girmelidir.


20. Anlaşmaların efendisi olun

Girişiminizle ilgili yapacağınız anlaşmalar, görüşmeler kısacası dış dünya ile ilişkilerinizde “kazan kazan” politikasını gözeterek uzun süreli ilişkiler kurmayı hedefleyin.


21. Çalışma alanınızı başarı için tasarlayın

Girişiminizin başladığı ofis odanız ya da bir arkadaşınızın ofisi olabilir. Önemli olan bulunduğunuz ortamı kişisel performansınızı maksimum düzeye çıkartacak şekilde düzenlemektir. Bir evin odasını çalışma saatleri belirleyerek ve ufak tefek değişikliklerle gayet verimli çalışabileceğiniz bir alana dönüştürebilirsiniz. Bunu kendinizi tanıyarak hiçbir masrafa girmeden gerçekleştirmek çok zor değil. Girişiminiz büyüdüğünde ise aynı şekilde çalışma ortamını, müşterilerin ulaşabileceği alanları bu düşünceyle planlarsanız gözlemleyebileceğiniz bir şekilde verim artışı sağlamış olursunuz. Ayrıca bu işlemler girişiminize profesyonel bir görüntü sağlayacaktır.


22. Düzenli olun

Düzenli olmak sadece masanızdaki kalemlerin bir arada olması, dosyalarınızın simetrik durması değildir. Girişiminizde yapılması gerekli işlerle ilgili rutinler oluşturun. Bu şekilde görevlerin eksiksiz ve düzenli olarak ilerlemesini sağlayabilirsiniz. Bireysel görevler veya işler için en kısa ve doğru yolları belirleyip işlerin bu şekilde tamamlanmasını sağlayın, kısacası düzeni hayatınızda ve girişiminizin her alanına yerleştirin.


23. Zaman ayırın

Başarılı girişimciler kurumsal çalışanlar gibi belirli saatler arasında çalışmazlar. Bu amatör girişimcilerde zamanla aşırı çalışmaya ya da düzensiz çalışmaya neden olabilir. Günün her saati çalışmak sizi bir gün ileri götürebilir fakat öteki gün girişimizle ilgili rüyanızda ak sakallı dedeyle muhabbete girmenize neden olur. Kendinize mola saatleri belirlemeniz hem çalışma saatlerinizin düzene girmesini hem de vücudunuza eziyet etmemenizi sağlar.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *