Game Of Thrones Dizisinden Girişimciler İçin 6 Ders


House of Dragon dizisinin yayınlanmaya başladığı şu günlerde birçok kişi Game of Thrones’u iyi hatırlamak için tekrar izlemeye başladı.

Game of Thrones dünyayı kasıp kavurdu, üstelik sadece eğlencelik bir perspektiften de değil. Her kesimden insan HBO’nun televizyon dizisinden çeşitli dersler çıkardı. Tabi ki genel müdürler de bu diziden ders çıkarabilecekler arasında istisna oluşturmuyor.

Dizide, Gece Nöbetçileri Lord Kumandanı ve Kuzey’in Kralı Jon Snow da dahil olmak üzere her karakterin kendine özgü bir liderlik stratejisi bulunuyor. Biz de sizlere girişimci olağanüstü bir CEO olmak için Kuzey’in Kralı Jon Snow’dan öğrenebileceğiniz taktikleri 6 madde olarak derledik. Üstelik bu taktikleri uygulayabilmeniz için kafa kesmenize gerek yok. Henüz hiç Game of Thrones izlememiş ya da geriden takip edenler için bu yazı Spoiler içermektedir.


1-Ekibinize Her Zaman Değer Verin

Son sezon finalinde. Jon Snow’a Davos, Sansa ve Kuzey Evleri eşlik ediyor ve bu da onlara zorlu kış aylarında hayatta kalma şansı veriyor. Jon Snow ekibi olmadan bunu başaramazdı. İşte her lider için önemli bir ders!

CEO olmanın ve bir şirketi yönetmenin altın anahtarı, başarınıza katkısı olan ekip üyelerine değer vermektir. Unutmayın, vizyona sahip olabilirsiniz fakat bunu hayata geçirebilmeniz için doğru zihinlere ihtiyacınız var.


2-Akıllı İttifaklar Kurun

Eminim kimse Jon Snow’un Yabanıllar’ın duvarı geçmesine izin vermesini beklemiyordu. Ancak kışın geldiğinin ve Kışyarı’nı Gece Kralı’ndan koruyamayacağının farkında olan Jon Snow, Yabanıllar’ı onların ulaşamayacağı bir yere göndererek Ak Yürüyenlerin çoğalmasını önlemeye karar verdi.

Bazen en beklenilmedik ittifaklar en akıllıca olanlardır. Bir genel müdür veya yönetim ekibinin bir üyesi olarak, şirketiniz ve ekibiniz için en iyisini yapmanız gerekir. Kuruluşunuza değer katacağını düşündüğünüz ortaklıklar oluşturun.


3-Ortak Hedeflere Ulaşmak İçin Diğerlerini Motive…

Jon Snow’un ana hedefi, arkadaşlarını, ailesini ve sadık takipçileri ile birlikte Kuzey’i kurtarmaktır. Herkesin ortak bir hedef doğrultusunda çalışmasını istemiştir: Gece Kralı’na ve dayanılmaz kış aylarına karşı sürdürülen savaşta hayatta kalmak. Bu değerli dürtü ve tutku tüm CEO’ların kucaklaması gereken bir şeydir. Eğer bir şirketin CEO’suysanız, onları ortak bir hedefte motive etmeniz için tutkunuzu takımınızla paylaşmanız gerekir. Şirketinizi daha verimli hale getirmenin yanı sıra, bu işte birlikte olduğunuz insanlarla da derin bağlar kurmanızı sağlayacaktır.

4-Her Şey Kontrolünüz Altında Olsun

Sizin işiniz her şeyi kontrol altında tutmak ve düzgün ilerlemesini sağlamaktır. Bir CEO olarak kontrolünüzü kaybederseniz, şirketinizin denetimini de kaybedebilirsiniz. GOT’un bir bölümünde, Janos Slynt, Jon Snow’a itaatsizlik eder. Slynt daha sonra dışarı götürülür ve Jon Snow tarafından infaz edilir. Böylece kontrolün kimde olduğunu gösterir. Tabi bu durum gerçek dünya ve iş söz konusu olduğunda kontrolün kimde olduğu bu şekilde gösteremezsiniz.


5-İnsani Yönünüzü Koruyun

İnsani yönünüzü dengede tutun. Pek çok bölümde Jon Snow’un merhametli tarafını gördük. İlk bölümlerde Sam’e arka çıkan tek kişi Jon Snow’du. Ayrıca Gece Nöbetçileri ile Yabanıllar arasındaki kavgada Ygritte’i öldürmektense onu sağ bırakır. Son olarak ise, Mance Rayder’ın yavaşça yanarak ölmesini izlemektense acısına çabucak son vererek bir miktar insanlık gösterir. Etkili bir lider olmak için, kontrol ve merhamet arasındaki dengeyi bulmanız gerekir, sonra da her birini doğru zamanda sergilemeyi öğrenmelisiniz. Bunu uygulamamak güçlü konumunuza rağmen otorite figürünüze duyulan saygıyı zayıflatabilir.


6-Öğrenmeyi Asla Bırakmayın

Jon Snow, Gece Nöbetçileri’nin Lord Kumandanı olarak seçildikten sonra bile yardım ve taksiye istemek konusunda rahattı. Duruma fayda sağlayacağını düşündüğü taktirde de aldığı tavsiyeleri uygulamaktan çekinmedi. Bu hikayenin ana fikri, CEO’lar her şeyi bilecek diye bir şey yok. Sırf daha yüksek bir maaş ve daha fazla sorumlukla size daha üst düzey bir rol verildi diye, anından çalıştığınız organizasyonun her alanında uzman bir hale gelmiyorsunuz. Örneğin finans konusunda eğitim aldınız ve bir IT sorunu yaşıyorsunuz. IT departmanından yardım almaya çekinmeyin. Her şeyden önce, kim olduğunuzu her zaman hatırlamanız önemlidir. Takımınızla gerçek anlamda bir bağ oluşturmak için kendiniz olmalısınız. Bir şirketin CEO’su olarak güçlü ve zayıf yönlerinizi tanımlamanız gerekir. Ancak bu şekilde ekibinizi doğru oluşturabilir ve onları şirketi başarıya ulaştıracak ortak hedefiniz için motive edebilirsiniz.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *